Це цікаво

  1. Головна
  2. Блог
  3. Чудо-сіль. Цікаві факти.
14.06.2022
Поділитися

Чудо-сіль. Цікаві факти.

Нашу звичну кухонну сіль добувають шляхом очищення практично від усіх домішок та мікроелементів, в результаті чого вона на більше ніж на 97% складається з чистого натрію хлориду.

Морську сіль отримують з морської води шляхом випаровування. За смаком вона не відрізняється від звичайної кухонної солі, проте відрізняється хімічним складом.
Йодована сіль -  це кам’яна чи морська з додаванням йодовмісних солей. Така сіль використовується для профілактики йододифіциту, який призводить до захворювань щитовидної залози. 

 

Є сіль корисною?

З одного боку, так. Сіль необхідна організму для підтримки кислотно-лужного та водно-сольового балансу. Сіль утримує воду – тому обійтися без неї неможливо, особливо людям з активним способом життя. 

Але звісно, у всьому важливий баланс. Щоб сіль допомагала підтримувати здоров’я, а не створювала додаткове навантаження для організму, вибирайте якісні продукти і не пересолюйте страви. Уважно читайте етикетки товарів, вибирайте продукти з найменшою кількістю доданої солі. А для поліпшення смаку страв використовуйте пряні трави, спеції і легкі соуси.

 

 

Цікаві факти про сіль 

  1. У середні віки сіль називали “білим золотом” через її високу вартість.
  2. У Франції існує сіль вищого зразка якості, яка має назву Fleur de Sel. Її не використовують у процесі приготування їжі, а посипають нею лише готові страви. Висока вартість такою солі обумовлена способом її видобутку. З цією метою використовують спеціальні кошики, крізь які вручну відфільтровують морську воду, як це робили стародавні кельти.
  3. Колись американський дієтолог Пол Брегг вважав, що людина цілком спокійно може обійтися без солі. Цю теорію вчені намагалися навіть довести, але не враховували того факту, що майже всі речовини, які ми споживаємо в їжу містять сіль.
  4. Денна норма споживання солі становить близько 3-5 грам, в спекотних країнах - 20 грамів. Така різниця пов'язана з підвищеним потовиділенням, тому що з потом виходить досить багато солі з організму людини.
  5. Існує величезна кількість солей, які можуть заміняти один одного, проте, люди звикли вживати в їжу хлористий натрій, смак якого в усіх країнах називають солоним.
  6. Кухонна сіль — прекрасний антисептик, який перешкоджає процесам гниття. Саме тому її використовують при заготівлі консервацій на зиму.
  7. Проїжджу частину при ожеледиці посипають сіллю, яка і розтоплює лід та залежаний сніг, оскільки якщо до льоду додати 1/20 солі, то лід перетворитися у воду, температура кристалізації якої знизиться на 1-3 градуси.
  8. Донедавна саме соління було основним способом тривалого зберігання продуктів.
  9. Кухонна сіль - це єдина мінеральна речовина, яку людина вживає в чистому вигляді.
  10. Додаючи до приготовленої їжі щодня близько ложку солі, ми в середньому споживаємо 7-8 кілограмів солі на рік. До сімдесяти років життя, це число складе близько півтони.
  11. Морська сіль хорошої якості містить велику кількість важливих мінералів для організму.
  12. Існує чорна сіль, яку виготовляють в Індії за допомогою змішування солоної води з насінням Харада. Суміш залишають після цього випаровуватися, в результаті виходять чорні шматки солі. Далі з сіллю проводяться деякі маніпуляції, в результаті чого утворюється рожевий порошок.
  13. Близько 6% всієї видобутої солі використовується в харчових цілях, ще 17% часто використовується для боротьби з обмерзанням вулиць та доріг в зимовий період.
  14. У стародавньому Римі сіль подавали кожному гостю на знак дружби.